Et nytt, smittsomt virus som kan føre til luftveisinfeksjoner hos mennesker har kommet til Norge. Dette er et koronavirus som har fått navnet SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome). Sykdommen kalles Covid-19.
Koronaviruset hadde sitt første utbrudd i millionbyen Wuhan i Kina, desember 2019. Flere av de personene som jobbet på et matmarked i byen utviklet luftveisinfeksjoner. Viruset har mest sannsynlig spredt seg fra levende dyr som ble solgt på markedet til mennesker.
Siden dette har viruset spredt seg internasjonalt.
26. februar 2020 ble Covid-19 påvist for første gang i Norge. 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som «en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse.»
Antall smittede i Norge har utviklet seg raskt og flere er satt i hjemmekarantene for å minske smitten nasjonalt. Per 10.03.20 er 343 smittet. Ifølge helsemyndighetene vil ikke toppen være nådd før om flere uker og at hovedbølgen muligens kan vare 1 års tid. De estimerer at 22 000 mennesker vil ha behov for sykehusinnleggelse og at 5500 vil ha behov for
intensivbehandling. Myndighetene har nå gitt sykehusene beskjed om å forberede seg.
Hvor alvorlig er dette, hva slags fase er vi i?
Hva har dette å si for oss som helsepersonell og vår hverdag?
Det er viktig å forstå alvoret.
I denne ukens podcast snakker jeg med Fridtjof Heyerdahl og Monica Thallinger om viruset, hva det har å si for oss helsepersonell og vår hverdag.
Podkasten tar for seg sykdomsbilde, smittereduksjon og vårt ansvar som helsepersonell for å begrense smitte og ikke minst ta tiden vi er i nå alvorlig.
Som helsepersonell er det viktig at vi gjør det vi kan for å holde oss friske, og forberedt på det som måtte komme.
Det kan hende du i tiden fremover må trå til ekstra for din arbeidsgiver, foretaket, nasjonen og globalt.
Alle betyr noe i disse tider
Alle kan gjøre noe i disse tider
Referanser til podkasten:
Commentaires