En spennende studie er i gang
Hørt om PreMeFen? Nei, det handler ikke premenstruelle feminister, men en prehospital studie som undersøker noe vi virkelig lurer på: Kan andre smertestillende medikamenter enn morfin fungere like godt som smertelindring hos syke og skadde pasienter?
Dette er en såkalt randomisert-kontrollert, tre-armet studie som ser på følgende smertestillende medikamenter: Inhalasjon av metoksyfluran, intranasal fentanyl og den gode, gamle intravenøse morfinen.
Hør hele episoden her!
Formålet med studien er å se om innånding i munnen eller dusjing i nesa med smertemedikamenter kan fungere like bra som å stikke sprøyter på pasienten. Lettere å gi er det også.
Dette har ikke vært forsket på tidligere, så dagens gjester tror at verden er ganske spent på resultatene.
– Dette er nybrottsarbeid! sier Lars Olav Fjose, luftambulanselege i Innlandet, doktorgradsstudent og førsteforsker på studien.
Begynte med inklusjon i forrige uke
Han er gjest på denne episoden sammen med Fridtjof Heyerdahl, luftambulanselege på Lørenskog og koordinerende forsker, og Randi Simensen, paramedic og forskningsmedarbeider, som blant annet har lært opp studiearbeiderne: Ambulanspersonell i Sykehuset Innlandet som jobber på stasjonene Gran, Gjøvik og Lillehammer.
– Vi begynte med inklusjon av
pasienter for en uke sida, forteller Randi, og forteller om stort engasjement.
Det er kjempeviktig for å få til studien. I tillegg til ambulansearbeiderne som utfører inklusjonen, er det et stort lag som står bak.
– Designet på denne studien er stilig, og at ambulansearbeiderne gjør selve studien er veldig bra, sier Lars Olav.
Holder man marsjtakten i antall inklusjoner som har vært den første uka, så vil antall pasienter man trenger i studien være nådd i løpet av et år. De har regnet med et til to år i utgangspunktet.
Utgangspunktet for studien?
– Det kan være fint med non-invasive metoder for smertelindring både på voksne og barn, sier Lars Olav.
Voksne pasienter
Riktig nok inkluderer denne studien kun pasienter over 18 år, og det er en rekke inklusjons- og eksklusjonskriterier utover dette. Blant annet må pasienten oppgi en smerteskår over fire initialt. Pasienten kan ikke ha vitale parametere som antyder at hen er kritisk syk.
Det er ingen hemmelighet at Sykehuset Innlandet har latt sine mest erfarne ambulansearbeidere med de høyeste godkjenningene gi smertepåvirkede pasienter intranasal fentanyl og ketamin noen år allerede.
– Det er fint med en høykvalitets studie for å undersøke dette i forskningssammenheng, sier Lars Olav.
Han har en teori om at pasientflyten vil bli bedre om man kan bruke enkle og effektive smertestillende metoder. Det kan også gjelde inne på sykehus: Fra akuttmottak og røntgen til sengepost.
– Vi vil etablere flere metoder enn intravenøs morfin, og gjerne ha flere ting å spille på og litt mer i kofferten, føyer Fridtjof til.
Målet med studien
Så hva er egentlig endemålene for studien? Det er å se nærmere på smerteskåren, som er NRS, og hvordan den er innenfor visse tidsintervaller. Fornøydhet hos pasienten, puls og blodtrykk med mer skal også undersøkes.
Metoksyfluran har vært mye brukt i Australia og New Zealand. De som har sett på Bondi Beach-serien kan ha fått med seg noen runder med den grønne fløyta. Det har ikke vært særlig mye brukt i Europa, og ble godkjent i Norge for et par år sida.
– Fentanyl har vært et stoff som har vært brukt i bøtter og spann i mange år på sykehus, så det er et medikament vi har mye erfaring med, sier Fridtjof.
Intranasal fentanyl har vært mye brukt på kreftpasienter. Nå blir det spennende å se om det kan fungere på akutte pasienter ute.
For deg som vil vite alle detaljer om studien, hva det innebærer at det er en open label, non inferiority-studie, hvordan de kom fram til designet av studien, hvilke godkjenningsinstanser studien har vært gjennom, hvordan studiearbeiderne har blitt lært opp, nærmere om inklusjons- og eksklusjonskriterier med mer:
Få med deg en interessant halvtime med episode 75 av Du puster for fort!
PS: Alle disse gjestene har faktisk vært med i hver sin episode av Du puster for fort tidligere. Lars Olav fortalte om prehospital smertelindring i Sykehuset Innlandet, Fridtjof var med på DPFF sin mest nedlastede episode om covid-19, og Randi fortalte om masteroppgaven sin på Pre-Hospital Critical Care ved Universitetet i Stavanger.
PPS: Studien er i regi av UiO, OUS, SNLA og Sykehuset Innlandet HF.
Comments